Leva i evighet

Att hoppas på ett evigt liv var  inte så ovanligt här för bara några årtionden sedan, när tron fortfarande hade ett visst grepp 0m människorna.  Men då handlade det om ett evigt liv hos en eventuell Gud bland fluffiga moln, harpspelande  änglar och guldgator. Nu har, om inte det eviga livet, så åtminstone förväntningarna på ett mycket långt sådant, flyttat ner på jorden. Med stor entusiasm orerar den forskande mannen i min radio om alla lyckliga, som idag fyller både 95 0ch 100 år, och till och med mer, och den som föds idag kan komma att bli 120, ja kanske till och med 150 år. Jag missunnar ingen ett långt liv, men har man tagit hänsyn till att ”gamlingarna” idag  växte upp och levde under helt andra förhållanden, som möjligen främjade livslängden? De grundlade fysik och hälsa genom arbete, motion och ett måttligt kaloriintag, då det inte fanns annat att välja på.  Inte som idag, via hinkvis med läsk, ett par kilo godis i veckan, chips och dip, muffins till kaffet,stora som en halv sockerkaka, och boxvis med vin, och öl. Och så dessa enorma  matportioner, som i sig, onödigt nog, innehåller mycket dolt socker. Och allt detta ofta inmundigat under många stillsamma timmar framför datorn, paddan eller mobilen. Kanske lugnast att vänta och se hur majoriteten av dagens barn och unga kommer att åldras. Och hur länge.

6 mil långa Engelbrektsloppet här idag, i perfekta 2 minusgrader, snabba spår, och gott om snö. Vann gjorde Jimmy Johnsson Rembo IK på 2:41:48. Bästa kvinna i mål; Emilia Lindstedt från Falun-Borlänge SK runt 18 minuter senare. Lite bilder.

Laddade

Engelbrekt himself och kranskullan Ella

Min igensnöade genväg

Frusna änder

Campingstugorna vid sjön

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om samhället, Tyckerier, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Leva i evighet

 1. Bert Bodin skriver:

  Jag tror inte på de där teorierna om att dagens unga ska bli 150 år. Herregud. De klarar ju knappt att ta sig genom skolan utan psykiska problem.

  Ska de lyckas bli gamla, får de nog ändra sig rätt omgående. Matvanor, fysisk aktivitet m.m. Läste i förra veckan om en undersökning som visade att killar/män 15-27 år (tror jag det var) sitter stilla på sina häckar mer än den normale 85-åringen.

 2. norbergianblue skriver:

  Jag vet inte, det verkar gå lite trender även i psykiska problem. När jag var ung talades det mycket om borderline, 50 år senare är det bokstavskombinationer och nu, de sista två åren tycks det bli fler och fler bipolära diagnoser. Om orsakerna tvistar ”di lärde.” Men att det myckna stillasittandet inte främjar ett långt liv tror jag att vi kan vara överens om.

 3. Det finns säkert en handfull pigga 100-åringar, men de flesta i den åldern är allt bra trötta. Med all rätt. Själv tog jag en liten hundpromenad på 1,5 timme idag. Räknar kallt med att jag förlänger livet med några dagar per promenad. Grattis till guldet förresten! Frida Hansdotter är bördig från Norberg, läste jag. Och grattis Västmanland så klart! Det känns nästan som om jag känner henne.

 4. norbergianblue skriver:

  Yes, Frida är våran stolthet, och en mycket trevlig och chosefri tjej dessutom. Om livet förlängs av långa promenader blir jag också 100 år. Men dessvärre handlar det nog om gener, och där ser det inte lika ljust ut. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s