Ett slags skyddsnät

Hör på radion att Justitiekanslern betalade ut drygt 60 miljoner förra året, till kriminella som suttit häktade, men sedan friats i domstol. Ett statligt skadestånd för häktningstiden.  De flesta av dessa människor har skulder hos kronofogde, och gentemot  tidigare brottsoffer, pengar som inte kan drivas in, då de är fredade för utmätning till nästa dag. Man har alltså ett dygn på sig att sätta sprätt på pengarna eller placera dom på ett icke indrivningsbart konto. Av 88 personer som friades för det aktuella brottet, hade 46 st skulder hos kronofogden och 37 personer skulder till Brottsofferfonden för tidigare brott.  Ett exempel: en man i 30-årsåldern med ett digert brottsregister dömdes i tingsrätten för ett grovt brott, men friades senare i hovrätten och kunde därefter kvittera ut 200 000 kronor. Nog är det något som skaver i mig, när detta är möjligt. 32 personer fick mer än 200 000 var, det högsta enskilda beloppet låg på 760 000 kronor. Man funderar ju hur det ser ut i våra grannländer. Och det kan  väl inte kräva någon omfattande lagändring för att driva in en del skulder innan summan betalas ut?

Lite mer snö har vi fått här, det är kallt på nätterna, men nu, denna perfekta Vasaloppssöndag, är det bara någon enstaka minusgrad och ett blekt solljus mellan molnslöjorna. En kanondag för en långpromenad.  Mallorca imorgon, och lite mera vårsol hoppas jag på där. Bilderna nedan är bara ett utslag för min svaghet för träd.

Frostig morgon

Frostig morgon

Väl gömt

Väl gömt

Älskar dylika akvarell-lika bilder

Älskar dylika akvarell-lika bilder

En björk är alltid en björk

En björk är alltid en björk

Märkliga utväxter (triggar igång min snuskiga fantasi)

Märkliga utväxter (triggar igång min snuskiga fantasi)

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om samhället, Tyckerier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett slags skyddsnät

  1. Att man ska behöva gå omkring och vara upprörd för jämnan. Det är nästan så att man skulle behöva gripa in själv. Vilket ju faktiskt du gör. Bra!

  2. Bert Bodin skriver:

    Det där med att gnälligheten ökar, beror väl på att man får mer tid att lägga märke till tokigheter i tillvaron. Tyvärr kan dessa överskugga det positiva. Det gäller att kämpa med båda sidorna.

  3. norbergianblue skriver:

    Tyvärr är mycket av det jag gnäller över idag, något som jag utan vidare svalde förr om åren. Det är som om stresströskeln blir allt lägre.;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s