Maktmänniskor

Jag önskar att jag kunde förstå mig på behovet av makt. Då menar jag inte makten över det egna livet, den privata lilla sfären, utan behovet av att regera över miljontals människor och enorma landområden, och att helst också utvidga sitt gigantiska revir,terrängmässigt, ekonomiskt eller via religion, med vilka medel som helst. Nyss proklamerade det ryska försvarsdepartementet att vapenvilan i den syriska staden Aleppo förlängs till imorgon klockan 19.00. Snällt av dem. Det kan inte finnas mycket kvar att bomba där, trasigt som det redan är av inbördeskriget mellan regeringsstyrkorna och den syriska oppositionen. En stad som 1986 utsågs till ett världsarv av UNESCO. Jo, jag förstår att Assadregimen i Syrien är viktig för Ryssland, som har sin flottbas där. Enligt media det enda fäste dom har i Mellanöstern. Men nog ser det ut som om ryssarna vill växa? Kanske till den mäktiga militärmakt de var tidigare. Det jag inte begriper är varför. Varför måste vissa människor alltid visa hur tappra de är med sin cape och sitt svärd? Jag vet att detta låter naivt, men vi föds till det här klotet, lever en förhållandevis kort tid, och dör samtliga i sinom tid, det enda vi vet alldeles säkert. Att ägna detta enda liv till att förstöra, och att släcka andras liv i förtid, kan väl inte vara aktiviteter som ger god nattsömn? Vore vettigare att sitta under en korkek och lukta på blommorna.
Ett hopp till vädret förstås. 5 plusgrader, råkallt och regn i luften. Skymningen kommer allt tidigare, men än sitter många löv kvar på träden i gudomliga färger. Det blir snabba promenader och sedan in i värmen igen. Höstbilder förstås.

Mera tjärn än sjö

Mera tjärn än sjö

Slutrott

Slutrott

Vacker solitär

Vacker solitär

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om samhället, Tyckerier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Maktmänniskor

 1. Putin och ryssarna är knepiga att förstå sig på. Eller inte. För visst förstår jag att det sved när sovjetmakten försvagades och Baltikum, Ukraina, Vitryssland osv försvann. Och vi rustade ner så mycket det gick. Nu får vi tänka om så att inte barnbarnen får börja plugga ryska i skolan. Och fy tusan så kallt det blåser i Hjo, även ryssen förutan.
  Ha det gott!

  • norbergianblue skriver:

   Jo, det låter ju till och med som om vi ska återinföra den allmänna värnplikten, om än inte fullt ut.Men när jag läste in gymnasiet på komvux under 70-talet, var det populärt med ryska som tilläggsspråk. Fast jag valde att fortsätta med franskan. 🙂

 2. Gabrielle skriver:

  Nej, det är inte lätt att begripa vad som driver människor till sånt du skriver om här. Kanske hör maktkamp – och en sorts krigiskt tävlande – rent generellt till den mänskliga naturen?
  Väldigt vackra bilder du har med här! Så fint med de blanka vattnen.

  • norbergianblue skriver:

   Du har förstås rätt i sak, tävlingsinstinkt finns i oss alla på ett eller annat sätt. Men nog vore det önskvärt att den användes till utveckling och framåtskridande istället. Vilket naturligtvis också sker, annars hade vi nog fortfarande bott i grottor med stampat jordgolv. 😉

 3. Vilka vackra bilder! Samma väder där som hos oss i södra Finland, +6 i dag. I morgon har dom hotat med snöslask… nå, det är bara att ta som det är!
  Frågan om makt är svår och stor, vissa mänskor vill ha makt över andra också på mindre område än en region eller i ett land. Viktig fråga du tar upp ändå!

 4. norbergianblue skriver:

  Ja, svårt att begripa sig på denna tävlan om makt. När livet är så kort och man ingenting kan ta med sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s