Om smutsiga bykar

I mina mest luttrade tankar finns ibland en känsla av att vilken företeelse, företag eller organisation man än börjar rota i, så hittar man någon form av oegentligheter. Läste i SVD igår om de många storbolag som tjänade storkovan på sina affärer med nazisterna under andra världskriget. IBM exempelvis,lät via ett dotterbolag tillverka maskiner med hålkortssystem, med målet att sortera info och identifiera mindre önskvärda folkgrupper under Förintelsen. Oljebolaget Standard Oil inledde samarbete med IG Farben för leverans av bränsle till de nazityska ubåtarna och till Luftwaffe. För att inte nämna  schweiziska Nestlé, världens största livsmedelsföretag för barnmat, kaffe,djurfoder, glass, välling och choklad, som stöttade nazismen finansiellt och använde koncentrationslägrens fångar som arbetskraft i företaget.

Samtidigt vet man ju inte hur man själv hade fungerat som arbetslös, hungrig och utan framtidstro. Kanske man rent av hade lyssnat på den där mustaschprydda galenpannan, tagit till sig av hans budskap om var skulden till allt elände stod att finna. Det är ju lätt att slå sig för bröstet här i välfärden, med laptopen under fingrarna och en halväten pizza intill. Eller?

Vädret får man inte glömma. Regn idag och kraftig åska, efter flera soliga och mycket varma dagar. Nästan skönt med lite vatten! Somriga bilder också, förstås.

Orkidédiket

Orkidédiket

Vacker, nästan spetslik.

Vacker, nästan spetslik.

Underbar mörk turkos, med ljusare kropp, men namnet?

Underbar mörk turkos, med ljusare kropp, men namnet?

Trädgårdens vackraste, blå bergvallmo

Trädgårdens vackraste,
blå bergvallmo

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om samhället, Tyckerier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Om smutsiga bykar

 1. Elisabet skriver:

  Ja, precis så. Jag har sagt det flera gånger att vad vet man om hur man själv hade agerat? Eller inte agerat? Vill bara säga att dina inlägg alltid är så läsvärda!

 2. Det känns uppfriskande att hitta bloggar där skribenter vågar skriva av sig, ventilera åsikter osv, utan att bry sig om nån som eventuellt blir sur…
  Jag tycker man ska kunna både raljera och ironisera, ha en viss sarkasm osv.
  Men men… det är svårt – speciellt i Svenskfinland har jag märkt.
  Kul att du ibland läser min blogg, tack för det!

  • norbergianblue skriver:

   Jo, man gör sina tappra försök, men jag vill egentligen vare sig såra eller driva med någon. Gränsen kan ju vara hårfin. Jag gillar din blogg, den är varmt mänsklig, och du bjuder på dig själv. Väl mött.

 3. Bert Bodin skriver:

  Stora företag är alltid behäftade med otyg på något sätt. Ibland som dina exempel. Ofta med skumraskb och skattesmitande.

  Inte heller kan vi lita på våra egna riksrevisorer!!!

  Men att du hittat blå jungfruslända kan du lita på.

 4. norbergianblue skriver:

  Jaså, blå jungfruslända, de svärmade omkring nere vid den lokala å-vassen i mängder runt midsommar. Otroligt vackra. Vad gäller tillståndet bland företag,politiker och statliga inrättningar har jag en känsla av att vi befinner oss på ett sluttande plan. Sorgligt.

 5. Weimarrepubliken var en bräcklig farkost. Kommunister och nazister ville inget hellre än att förgöra demokratin, vilket ju också lyckades med besked. Väpnade frikårer slogs på gatorna. Massarbetslöshet och hisklig inflation. Och tyskarnas krigsskadestånd från Första kriget var nog nästan i värsta laget. Inte lätt mao. Men såklart det finns mycket som inte tål dagsljus från den tiden. 30-talet var en eländig tid.

 6. norbergianblue skriver:

  Alla tider har nog sitt. Därför kan det bli aningen irriterande med människor som anser att allt var bättre förr. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s