Tågnostalgi

Mitt bland alla världshändelser, de flesta mer eller mindre blodiga, har ett litet stationshus i Kärrgruvan här i Norberg,invigts med lite lagom pompa och ståt av ENJ. ENJ står för Engelsbergs Norbergs Järnvägshistoriska förening. Här tuffar tre gamla rälsbussar från 1950-talet sin turistinriktade nostalgitripp mellan Kärrgruvan och Engelsberg, en sträcka på 18 km, i 30 km i timmen, genom ett mycket vackert sommarlandskap. Banan byggdes ursprungligen på 1850-talet för att frakta malm från Norbergsfältet till sjön Åmänningen vid Engelsberg, för vidare färd via pråmar på Strömsholms kanal. Mycket ideellt arbete och stor entusiasm har hållit rälsbussar och bana  i trim, och invigningen av stationshuset skedde med tal och hurrarop, café med levande musik, och dressincykling för den som kände sig hågad. En historisk händelse i det lilla och mycket trevligt för oss som gillar tåg och resor via järnvägsnätet.

Imorgon infaller årets ljusaste dag, och jag passar på att önska en fin midsommarafton på fredag, med god mat och dryck, och 7 blommor under kudden, för dem som klarat sig undan.  🙂  I Värmland, där vi kommer att befinna oss ser det ut att bli som vanligt, lite kyligt och någon regnskur. Precis som det ska vara.

Invigning

Invigning

Uppsnyggade rälsbussar

Uppsnyggade rälsbussar

Gott om fjärilar

Gott om fjärilar

Så fin grön färg just nu

Så fin grön färg just nu

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Nostalgi, Tyckerier, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Tågnostalgi

 1. Bert Bodin skriver:

  Oj – Det var en sliten vinbärsfuks du hittat där. Stackarn. Den har gjort sitt.

 2. norbergianblue skriver:

  Hur ser man att den är sliten, lite black i färgen förstås, men den flög ju i alla fall? Nu när jag vet vad den heter, ser jag på Wikipedia att de varierar i utseendet i nåt som kallas säsongsformer. Inte så dumt med nätet, varje dag lär man sig nåt nytt. 🙂

 3. Vad härligt det låter med tågen!
  Och bra att det finns lugna hörn i världen.

 4. norbergianblue skriver:

  Man kan väl nästan säga att hela Sverige är ett lugnt hörn i världen. Allting är ju relativt. 🙂

 5. Trevligt med tåg och rälsbussar. Och så är det väldigt fina trakter omkring Ängelsberg. Här finns bara banvallen kvar, som sammanband Hjo med västra stambanan och övriga världen.

  • norbergianblue skriver:

   Trist att det inte finns någon liten järnvägsförbindelse kvar. Läste på nätet att endast hamnspåren finns kvar i Hjo.Jag har en känsla av att vi kommer att få ångra den här tågdöden. Eller också är jag bara otidsenlig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s