Om ingen vill bli polis

I södra Sverige vill 3 av fyra poliser lämna sitt yrke. Runt 20 % söker aktivt efter annan sysselsättning. Anledningen är dålig lön, en usel omorganisation, och i många fall åsikten att vi har ett havererat rättssystem. Så tycker många poliser, så även den här, som heter David Lindsö (http://www.expressen.se/debatt/darfor-star-jag-inte-langre-ut-som-polis/) och som satsar på att bli lokförare istället. Han ger som exempel, att man kan ha ett brottsärende som man slitit med i månader, så småningom med klar bevisning att framlägga, men som ändå i slutändan leder till en friande dom. Man kan ju förstå att arbetet då känns ganska meningslöst,och det är väl inte utan att man själv har fått en känsla av, att rättsväsendet befinner sig på ett sluttande plan. Vad i fridens dagar ska vi ta oss till om ingen vill bli polis. Var och en sin egen polis? Medborgargarden?

Dylikt kan man fundera över en smärtsamt vacker vårdag som idag, med 25 plusgrader, ljumma vindar och full sol. Långa meditativa promenader, en kaffe någonstans i skuggan, i ett myller av människor. Så kan man ha det när man inte längre behöver jobba. Detta sagt som en liten positiv motvikt mot allt elände som måste tas itu med. Snarast, faktiskt.

full fart i bäcken

Full fart i bäcken

Varför tycker jag mindre bra om slemmiga individer?

Varför tycker jag mindre bra om slemmiga individer?

...men älskar dom här?

…men älskar dom här?

IMG_0835.jpg 1

Äppelträdet blommar ovanligt tidigt

börjar så smått vänja mig vid Waynes coffees standardkoncept

Börjar så smått vänja mig vid Waynes coffees standardkoncept

 

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om samhället, Tyckerier, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Om ingen vill bli polis

 1. siggenilsson1 skriver:

  Jag har ju en son som är i det yrket och det är precis så som du skriver! När mina barns pappa, även han polis, var ny i jobbet, var det en enda en som bytte till ett försäkringsbolag – att arbeta hos dem alltså – och jag minns förvåningen hos kollegorna. Nu är det rejäl flykt! Låga löner, ideliga omorganisationer som bara stjäl tid och så den där känslan av hopplöshet, när ingripanden ändå inte leder till just nånting. Såg igår ett program från Ukraina, vilket var det mest skrämmande jag skådat! Där kan man tala om medborgargarden av värsta slaget. Fasors fasa om detta är vad som väntar oss.

 2. norbergianblue skriver:

  Usch, man kan bli deppig för mindre. Men vad beror det på att bevisen vid ett brott måste tangera idiotins gräns för att gälla? Ibland undrar man ju, om de som sitter för att döma, är utsatta för hot av något slag.Ger vi efter för sånt är det nog kört med rättssäkerheten. :-/

 3. Bert Bodin skriver:

  Även jag är allvarligt oroad över läget. Dessutom den stora omorganisation som några genomdriver utan (tycks det) tanke på hur det är tänkt att fungera i framtiden. Här i Norrbotten har vi närmaste utkommenderande polisinstans i UMEÅ!!! Trettio mil härifrån. Från Umeå till Kiruna är det 60 mil. Det vore som att ha larmcentralen för Malmö, i Stockholm.
  Lokalkännedom är det inte tal om.
  Nä – katastrof är milt.

 4. norbergianblue skriver:

  Det är ta mej fan inte klokt! Men pengar saknas nog inte, det är fördelningen av de ekonomiska resurserna som snedfördelas. Kanske till en del beroende på att rikets politiker inte alltför ofta tar sig utanför tullarna. :-/

 5. Poliser, har inte de lön under utbildningen? Nå, det är inget avundsvärt yrke ändå. Med stenkastning och fotbollshuliganer att hålla ordning på. Och allt annat otyg.

 6. norbergianblue skriver:

  Att tjäna 25000 kronor i månaden efter 6 års arbete i ett utsatt yrke, tycker inte jag är en skälig lön. Under utbildningen på 5 terminer har man viss ersättning endast under 6 månaders aspirantutbildning, som är förlagd under de 2 sista terminerna, enligt en polis i min bekantskapskrets. Han har yttre tjänst, och jobbar också minst varannan helg.Sen finns det ju inom alla yrkesgrupper individer som inte gör sitt jobb, inte ids anstränga sig. Så även inom polisen.

 7. kalebass skriver:

  Ja, det är mycket som havererat i samhället senaste åren. Att bli tagen på bar gärning eller fastna på en bevakningskamera är oftast inte nog, Är man flera så räcker det att skylla på varann.
  Det handlar också om att spara, en fängelsevistelse kostar för mycket. Offrets lidande är en bisak. En skrämmande utveckling.

 8. norbergianblue skriver:

  Håller helt med dig, det känns som om vi befinner oss på ett gungfly. Men äldre generationer har ju i alla tider oroat sig över samhällsutvecklingen. Och än står världen pall. En klen, men dock tröst.:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s