Ditt och datt

Det är alltid lika roligt att ta del av det mer kuriösa nyhetsflödet. Till exempel artikeln om hur en matbutik i Täby, som normalt sett kör med ekologiska vindruvor, men vid annonskampanjer köper in ”vanliga”, valde att placera druvorna i städhyllan bland  kemikalier och rengöringsmedel. Bara som en markering mot den hårda besprutning som vindruvor utsätts för. Också ett sätt att sätta ner foten i en stillsam protest.

I Vetenskapsradion i P1 kan man också hitta lite av varje. Banbrytande forskning som kanske leder mänskligheten framåt? Man dristade sig härförleden till att svara på en fråga, som måste ha legat och jäst i bakhuvudet på varenda nyfiken forskare, nämligen om sorkar kan känna empati. Jodå, det kan dom, åtminstone nåt liknande. Ett antal sorkar delades in i två grupper, varav den ena gruppen utsattes för rejäl stress. Det visade sig att sorkarna i den lugna gruppen tröstade de stackars uppjagade sorkarna i grupp två. Dock gick forskarna inte så långt att man kallade fenomenet för empati, det benämndes istället känslosmitta. Det kanske vore mera relevant just nu, med tanke på de enorma flyktingströmmarna, om empatiforskningen istället bedrevs på människor, för att klargöra huruvida det finns empatiskillnader, både i och till olika kulturer.

Väder finns alltid. Här har det snöat ordentligt något dygn, men nu är det 3 plusgrader och det mesta blir till blask, som kryper in i mina taffliga vinterkängor. Men i förrgår trumpetade några glänsande vita svanar ovanför mitt huvud. Det artar sig så sakteliga. Några trista bilder följer.

Varken till himlen eller helvetet, och inte heller tillbaka till naturen

Varken till himlen eller helvetet, och inte heller tillbaka till naturen

Jeansbuske,Denima hepatica

Jeansbuske,Denima hepatica

I väntan på samman-brottet

I väntan på sammanbrottet

Ett eget elände. Kan man klippa ner? Korta av luftrötterna? Tror det är en Nattens prinsessa.

Ett eget elände. Kan man klippa ner? Korta av luftrötterna? Tror det är en Nattens prinsessa.

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om samhället, Tyckerier och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ditt och datt

 1. Ruth i Virginia skriver:

  Jag har empati med el. för den nedsjunkna ladan, trötta kaktusen,
  trappan som går till ingenstans och de upphängda jeansen.
  En aning deprimerande så här på torsdagsmorron, men det är realitet.
  Eller hur? Kom hit fr HjoHjo. Du skriver (nästan) lika bra som Hans.
  (en solig, nollgradig dag)

  • norbergianblue skriver:

   Tackar, jag gillar också Hans, han får mig på gott humör och verkar aldrig vara någon Dysterkvist. Jag är nog också glad för det mesta, men man har sina ”dagar” 🙂

 2. Ruth i Virginia skriver:

  Bor du i Norberg? Jag växte upp i Ludvika.

  • norbergianblue skriver:

   Ja, jag bor i Norberg sedan 30 år tillbaka. Född i Luleå men uppväxt i Gävle. Ludvika besöker vi lite då och då, för att ströva omkring lite, fika eller luncha. Norberg är ju inte så stort, och det vi kunde skryta med tidigare, Elsa Anderssons konditori, har ju brunnit ner.

   • Ruth i Virginia skriver:

    Sorry, har aldrig hört talas om Elsa Anderssons konditori.
    Har inte bott i Ludvika sen 1947. 🙂

   • norbergianblue skriver:

    1947-det är onekligen ett tag sen. Men Elsas kondis grundades 1916. Kanske var det inte lika omtalat då som nu. Det kom folk från när och fjärran för att fika där. Ungefär som Ofvandahls i Uppsala.:-)

 3. Ja du, Elsa Anderssons konditori har man svårt att förlika sig med. Men nog borde någon veta – och prata. I lilla Norberg? Och nu ser jag att ni pratar om mig. Fantastiskt! Trodde nog att jag betraktades som lite gnällig. Fast jag försöker hålla modet uppe.
  Bra med empati. Känslosmitta var ett bra uttryck. Har grasserat hela hösten och vintern här i landet. Vi får se vart det tar vägen. Enligt nya anvisningslagen ska Hjo ta emot 25 flyktingar 2016, och det borde vi klara av.

 4. norbergianblue skriver:

  Ingen säger ett pip om Elsas. Och ingenting i lokaltidningen heller, det är nästan så att det är lite skumt, det hela. 25 flyktingar till Hjo, det låter ju inte oöverkomligt direkt, hit fick vi ju 720 förra året. Men det har gått ganska bra, inga större problem. Empatin här är ganska påtaglig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s