En annorlunda sommar

Får ett morgontidigt sms i sommarstugan på fredagen. Ett barnbarn skriver 4 ord.” Elsas har brunnit ner”. Man vill tro att det är ett skämt, ett utslag av sjuk humor, men så är inte fallet. Elsa Anderssons konditori, med stamgäster och turister från alla håll och kanter,bussresor som stannar till och fikar, motorcykelgäng av fredligt slag som gärna parkerat sina glänsande maskiner vid Elsas, för att få lite gott kaffe och mycket goda bakverk, har förvandlats till en sotsvart brädhög. Själva huset var från 1700-talet, och flyttades till Norberg från Västerfärnebo för att förvandlas till gästgiveri och skjutsstation. Runt 1880 byggdes det till, för att få en bageridel. Nästa år skulle konditoriet ha firat 100-årsjubileum. Elsas var helt enkelt Norbergs hjärta. Bedrövligt är det, särskilt med tanke på att branden var anlagd, och sätts i samband med ett butiksinbrott samma natt. Jag är ingen särskilt mordisk typ, men frågan är om jag inte skulle kunna sätta en kula i den idiot som är skyldig till detta.

Nu kan man väl säga att sommaren definitivt är över, en sommar som först i slutklämmen lyckades få till ett par hyggliga värmeveckor. Inte ens bland mina växter på balkongen är allt i sin ordning. I förrgår slog en enda Blomman för Dagen-knopp ut, och fler blir det inte, bladen har redan börjat gulna. Bäst ser pelargonerna ut, de sviker en aldrig. Och upp ger jag inte, det kan ju bli en kanonhöst!

En fjäril på favoritblomman

En fjäril på favoritblomman

Många kryp på ett sargat träd

Många kryp på ett sargat träd

En enda på hela sommaren!

En enda på hela sommaren!

Elsas

Elsas

Inne på Elsas

Inne på Elsas

Det var det det.

Det var det det.

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En annorlunda sommar

 1. kalebass skriver:

  Det är sorgligt. Man saknar ord. Det är ju oskattbara värden som går upp i rök. Även OM det skulle byggas upp igen så blir det inte samma sak. Vet inte vilket som är värst, en ensam vettvilling eller när det är kommunen som står för skövlingen.
  Ja, några fina sommarveckor blev det. Själv fick jag påhälsning av allehanda vackra och intressanta insekter på balkongen när värmen och solen kom!

 2. norbergianblue skriver:

  Usch,ja, det kommer att dröja innan man kommer över detta. Men just nu låter det som om det ska byggas upp igen.Obehagligt just nu med alla märkliga rykten som cirkulerar. Vad gäller insekter så är jag nog ingen överdriven beundrare av dessa. Skulle vara humlor då! 🙂

 3. kalebass skriver:

  Faktum är att jag har en riktig solskenshistoria om en geting!!! 🙂
  Det blir ett litet inlägg så småningom…

 4. Det är fullkomligt bedrövligt detta med Elsas. Och anlagd dessutom. Jag har fikat där flera gånger. Man blir lite lessen faktiskt.

 5. norbergianblue skriver:

  Usch ja, man går omvägar till Ica för att slippa se eländet.Och jag har tänkt saker som jag inte ens visste att jag kunde formulera.Så primitiva att jag behåller dom för mig själv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s