Resa inomlands

Hemma igen, efter några dagar i ett underbart soligt och vackert Varberg. Och havet låg kvar förstås, havet är snart allt jag behöver för att leva min dröm. Jag kan sitta i timmar med blicken  ut mot horisonten, lyssnande till det rytmiska ljudet av vågorna, som sköljer in mot land. Men en utflykt hann vi med, en tur till Tjolöholms slott vid Kungsbackafjorden. Ritat av Lars Israel Wahlman, på uppdrag av James Fredrik Dickson, som köpte egendomen 1892, och lät påbörja ett nytt slottsbygge i engelsk Tudorstil. Han avled dock innan det var färdigt . Det blev hustrun Blanche Dickson som fick avsluta det hela, och slottet stod färdigt 1904, mycket modernt invändigt, med rinnande varmt vatten, badrum, dusch, och toaletter. Men endast 2 år senare avled även Blanche, och slottet ärvdes av dottern Blanche Bonde. Idag drivs det av Stiftelsen Tjolöholm. Till slottet hör också en mycket vacker och välskött trädgård,  en Arbetarby med små röda stugor, där de anställda vid slottet bodde när det begav sig, och också en vacker kyrka för den andliga spisen. Här finns restaurang och café, och en del evenemang under året, som Tjolöholm Classic Motor för de bil- och motorcykelintresserade, skördefest i oktober,  julmarknad, och adventskonserter i slottskyrkan. Ett plus för en kunnig och engagerad guide, och ett litet minus för människor som har med sig otåliga och klåfingriga småbarn bland dyrgriparna. Och släpper dom lösa.

Kaktusplantering i Varberg

Kaktusplantering i Varberg

Just det, HAVET!

Just det, HAVET!

Slottsträdgården

Slottsträdgården

Tjolöholms slott

Tjolöholms slott

Ljuvliga blommor

Ljuvliga blommor

Ut mot parken

Ut mot parken

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Tyckerier, Utflykter och resor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Resa inomlands

  1. kalebass skriver:

    Gillar att besöka ”slott och herresäten”. Varberg med fästningen besöktes nyligen. Tjolöholm blir det senare i höst. Kanske julmarknaden. Tragiskt familjeöde. Skulle kunna bli en bra pjäs, gärna inspelad på plats!
    Ja, en bra guide betyder mycket. Håller med dig om slappa föräldrar…

  2. norbergianblue skriver:

    Håller med dig om slott och herresäten, underbara att besöka, kanske på grund av att man har helt andra levnadsvillkor själv. 😀

  3. Tjolöholm är fint. Såg på FB och sedan i VLT att Elsa Andersons brunnit inatt. Det var en förtvivlat tråkig nyhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s