Satir eller kränkning?

Sverige är ett land , lyckligt förskonat från mycket av det elände som drabbar länder i andra världsdelar. Krig, svält, terror och naturkatastrofer lyser här, för det mesta, med sin frånvaro, vilket förmodligen är anledningen till att nyhetsrapporteringen, vad gäller det egna landet, ser ut som den gör. Det blir mycket konstigheter, ofta i samband med att någon känner sig kränkt. Sveriges ornitologiska förening har bytt ut namn på några fåglar,för att deras nuvarande namn är kränkande eller otidsenliga. Hit hör exempelvis negerfink, zigenarfågel, kafferseglare och hottentottkricka. När jag först hörde om detta på radion trodde jag att det rörde sig om satir, då jag inte hade en aning om existensen av dessa fåglar. Ett gott exempel på en svensk nyhet i alla fall. Ett annat inslag var den glada nyheten att diskrimineringsombudsmannen slipper flytta ut sin verksamhet till Tensta. Det var inget som Erik Blix rapporterade om. Alltså inte satir det heller. I morse kände  en person i skånska Oxie sig både upprörd och kränkt, då ett lokalt bageri ståtade med en väldigt liten och billig ”Tjejsemla.” – Nu säger man till oss vad vi ska vilja äta, det bidrar till bantningshysteri och ätstörningar-, påpekar den här läsaren.

Ibland orkar man liksom inte med någonting.

Nästan vårlikt idag

Nästan vårlikt idag

DSCN4146

Norberg=faluröda hus och hästar

Fuskbygge?

Fuskbygge?

Märklig rastplats i skogen

Märklig rastplats i skogen

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om samhället, Tyckerier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Satir eller kränkning?

 1. Elisabet skriver:

  Ja, numera kan man bli kränkt dagen i ända! Över allt möjligt, dessutom. Jag förstår inte heller alltid.

 2. norbergianblue skriver:

  Frågan är ju när det här fenomenet tog sin början, och varför det tycks öka i omfattning. 🙂

 3. Svensken av i dag är en lättkränkt mes. Observera mes! Kränkt – det ordet fanns inte när jag var ung. Och vad säger fåglarna tro, om namnbytena?

 4. norbergianblue skriver:

  Nej, kränkt är nog ett ganska nytt fenomen, möjligen fanns ärekränkning tidigare, men det gällde väl allvarligare saker, som falsk brottsanklagelse, där man verkligen kunde råka illa ut. Fåglarna kvittrar det nog lika vad vi kallar dem. 🙂

 5. Bert Bodin skriver:

  Vi sitter alla i samma båt …. Alla blir kränkta. Jag håller med dig…. Det blir alldeles för mycket ibland.

 6. norbergianblue skriver:

  Jomenvisst, jag funderar själv på att anmäla en barnbok som kom ut för några år sedan. Heter ”Spyflugan Astrid”. Oerhört kränkande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s