Ruskväder och Nobelpris

Hör just på radion att en fransman, Patrick Modiano, fått årets Nobelpris i litteratur. Jag har inte läst något av honom, men någonstans i mina bokhyllor finns en presentbok som heter Nätternas gräs. Kanske dags att läsa den nu då, när det regnar, blåser småsnålt och ser allmänt ogästvänligt ut utanför fönstret. För övrigt har jag svårt att släppa ett miljöproblem som ingen tycks vilja ta tag i på allvar. Det är detta med att ett sextiotal av våra dricksvattentäkter är förorenade och innehåller giftiga kemikalier som dessutom är mycket seglivade. Att dessa finns där, beror på det släckskum som ända sedan 1980-talet använts vid olika brandövningsplatser. Man tror sig veta att kemikalierna har negativa effekter på till exempel reproduktionen och på vårt immunsystem. 3,5 miljoner svenskar använder sig av detta dricksvatten. Konstigt att det inte förs mer liv om detta i medierna.

Höst

Höst

Gråväder

Gråväder

Mitt favoritträd har fallit för ålderssträcket

Mitt favoritträd har fallit för ålderssträcket

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om böcker, Om samhället och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ruskväder och Nobelpris

 1. Maskrosen skriver:

  Det har funnits – och finns – en stor naivitet vad gäller kemikalier både bland politiker, producenter och konsumenter Nya produkter och företagande går före ev. miljö-och hälsoeffekter. Tyvärr.

 2. Patrick Modiano, ingen titel inköpt till biblioteket här. Och inget i bokhandeln tror jag, åtminstone skyltar de inte med någon nu i kväll. Du hör nog till de få som har pristagaren i sina hyllor.

 3. norbergianblue skriver:

  Bor man i en liten bondhåla som jag blir det böcker från nätet. Både bokus.com och cdon.com hade flera titlar inne, även en och annan i pocket för en billig penning.. Har min biblioteksdag idag och ska kolla på vårt lokala. Litet men välsorterat. 🙂

 4. Bert Bodin skriver:

  Har du någon lista/länk till de förorenade vattentäkterna? Vore intressant läsning.

  Någon Modiano har inte heller jag läst. Har aldrig hört talas om honom tidigare, men nu måste jag nog försöka få tag i något av honom.

  • norbergianblue skriver:

   Nej, har letat på nätet för att möjligen få veta vilka områden det gäller, ett 60-tal dricksvattentäkter låter ju alarmerande. Men jag kan inte hitta något. Inte heller Svenska Dagbladets artikel ” En miljöskandal av historiska mått” tar upp några specifika områden. Konstigt. Vad gäller Modiano, så verkar han vid ett första påseende inte vara någon ”tungviktare” direkt. En lättläst Nobelpristagare för en gångs skull. Fagerstas lilla bibliotek här i närheten hade flera titlar av honom.

 5. Har inte läst något om detta, men tycker att et låter som en typisk nyhet som borde skapa en mindre ”viral storm”. Känns inte som ett bra redskap, även om ändamålet i sig är bra – att släcka bränder.

 6. norbergianblue skriver:

  Och med tanke på att vi står oss ganska slätt utan dricksvatten, så… Det är väl så emellanåt, att vi silar mygg och sväljer kameler. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s