Nostalgi

Världens största mjölkpall i Nossebro, bild från Alingsås tidning

Världens största mjölkpall i Nossebro, bild från Alingsås tidning

Jag hyser en viss förkärlek för mjölkpallar. Inte de små trebenta sakerna som forna tiders mjölkerskor satt på, utan de pallar eller bord som bönderna själva fick bygga vid landsvägen till sina mjölkkrukor, för att underlätta avhämtningen via lastbilar. Detta förfarande pågick ända in mot slutet av 1970-talet, då man istället började använda tankbilar. Den absolut största pallen byggdes i Sollebrunn i Alingsås, 5,2 meter hög, 2,75m djup och 3,3m bred. Den stod på privat mark och då ägaren behövde sin mark till annat ville han bli av med pallen. 2011 flyttades den till Nossebro i Västergötland. Kärleken till mjölkpallar kommer sig säkerligen av tanken om att allting var bättre förr. Tryggare, enklare, mer jordnära. Möjligen en helt felaktig bild, och idag används ju många gamla pallar som fina dekorationsobjekt, ett slags välkommen till gården. Mjölken produceras mer storskaligt. I värsta fall är den importerad. Ack, ja.

Karlberg, Norberg

Karlberg, Norberg

DSCN3230

Rosenlund, Norberg

Rosenlund, Norberg

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Nostalgi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nostalgi

  1. Elisabet skriver:

    Vackrast – i mina ögon – är den längst ner!

  2. norbergianblue skriver:

    Jo, och den står också i det mest natursköna området i Norberg, perfekt för långa promenader. 🙂

  3. Nostalgi har sina sidor. Gamla saker och gamla tider har sin tjusning, men om man skrapar lite på ytan var det kanske inte så bra. Men det vet du ju precis som jag. Gamla skrivmaskiner är rätt fräcka.

  4. norbergianblue skriver:

    Jo, det är fint med gamla skrivmaskiner, skulle inte ha något emot en svart Mercedes här hemma. Såg en annons med en elektrisk sak till försäljning för 300 kronor, men den torde det väl vara omöjligt att bli av med. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s