En god man

Det finns mycket att undra över här i världen. Till exempel om man på grund av någon psykisk störning, sjukdom eller annat som gör en oförmögen att klara vardagen,får en s.k. god man utsedd, vilken ska vara behjälplig med att bevaka rättigheter, förvalta egendom och exempelvis betala räkningar. Det verkar ju inte bättre än att det brister i tillsynen av de gode männens arbete. En god man har rätt till skäligt arvode, men av hävd betraktas uppdraget som ideellt, läser jag i en artikel. Det är nog detta faktum som gått spårlöst förbi vissa gode män. Som inte behöver någon egentlig utbildning; kraven är att man ska vara rättrådig (kunna skilja rätt från fel),erfaren dvs. ha kunskaper om samhället och dess funktioner, och i övrigt lämplig. Det sistnämnda är svårt att kontrollera,det kräver ju också  en viss självinsikt. Men om man nu känner sig motsvara de här allmänt hållna kraven, så skickar man bara in sin ansökan till Överförmyndarförvaltningen och hoppas på det bästa. Så sent som i mars i år kunde man läsa om en god man, som för övrigt var en kvinna, och hade fem olika uppdrag. Hon började redan efter några veckor föra över pengar från sina klienters konton till sitt eget. En av dem råkade särskilt illa ut, efter  2 år var hans tillgångar på runt 2 miljoner borta. Hur kan det dröja så länge innan tillsynsmyndigheten, som är Kommunala överförmyndarnämnden, upptäcker att så svindlande höga belopp försvinner? Och vad man skulle vilja veta är ju om den stackars klienten får tillbaka motsvarande summa på något sätt? Finns det någon form av fond som ersätter klienter som råkat i klorna på en mindre god man?  Den gode mannen i det här exemplet har investerat i hästar och spelat bort det mesta på trav och andra spelformer.

Ha en fin, färgglad och naturnära påsk!

Nu blommar den!

Nu blommar den!

DSCN2394

Glad påsk!

Glad påsk!

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Tyckerier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En god man

 1. Bert Bodin skriver:

  Det där med ”gode män” verkar vara ett problem både här och där. Det har varit någon sådan historia här uppe i norr också. I Boden, har någon stackars man blivit avlurad alla pengar. Tillsyn verkar inte ha funnits från någon högre ”myndighet”. Lite märkligt, tycker jag.

  Färgglad påsk till dig också! För mig blir det stugan. Vi ska tydligen få fint väder.

 2. Gabrielle skriver:

  Fin magnolia! Häcken där bakom får mig att tro att bilden kanske är tagen i Bergianska. Men kanske har du sånt på närmare håll också.
  Jag var och spanade på en magnoliafavorit vid Skansen häromdan, men där fanns bara knoppar. Hoppas påsken varit god och glad. Den är ju inte slut än. Lite Annandag kvar. 🙂

  • norbergianblue skriver:

   Magnolian står mycket riktigt i Bergianska där vi fikade i samband med en promenad runt Brunnsviken i början av påskveckan. Underbart område för alla att vistas i ! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s