Hatobjekt

Om det är något jag svårligen kan tänka mig att leva utan, så är det musik. Jag lyssnar både på klassiskt och rena betongrocken, och en hel del däremellan. Ett fenomen som jag funderat över är hur vissa artister eller grupper plötsligt hamnar ute i kylan bland recensenterna,utan att de förändrat sin stil på något drastiskt sätt. Och som en följd av det börjar även vanliga lyssnare att tycka illa om de drabbade, säger sig till och med hata musiken i fråga. Den kanadensiska sångaren Justin Bieber som debuterade med ett album redan 2009, 15 år gammal är ett exempel, där han efter makalösa framgångar får en recension där någon ”störs av hans låtar och omogna texter”. Nu torde det ju vara lite svårt att skriva mogna texter när man är född 1994. Och på nätet finns förstås ”vi som hatar Justin Bieber” .Under början av 80-talet gav  den amerikanska gruppen Toto ut ett album som både höjdes till skyarna och sålde som smör. Sammanlagt har gruppen sålt över 35 miljoner album. Och låtar som ”Rosanna” och ”Africa” spelades dagligen på radio ett tag. Men så plötsligt vände det, det här var ett dåligt band, alldeles för välkammat och svulstigt, för att inte säga överpolerat. Och fick därmed stora skaror hatare, alla som gillade Toto var musikaliska analfabeter.

Nu är ett annat band på väg in i samma mönster. Ett klassiskt kanadensiskt  rockband, som också har en del ballader på repertoaren, och som tidigare fått bra kritik. Nickelback har sålt mer än 50 miljoner plattor och kallas i en av lördagens tidningar för ”bandet som så många älskar att hata”. ”Själlös radio-hårdrock”, horribelt pinsamt”, ”tomt malande testosteronrock” är några av de omdömen som kritikerna gett efter konserten i Göteborg i fredags. Och Aftonbladets kritiker har som direkt dödande överskrift ; Ett unikum av uselhet. Jaha.

Nickelback

Nickelback

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Musik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hatobjekt

  1. skrivsanna skriver:

    Mmm, åsikter finns det gott om i alla läger och sammanhang. Klurigt det där. Irriterande med både kritiska och hyllande recensioner som inte underbyggs så att läsaren själv kan tolka och se om den instämmer eller inte. Och hårt att ständigt vara i händerna på kritikerna, för den som är artist.

  2. Bert Bodin skriver:

    Jag är också stor allätare av musik. Klassiskt, rock, pop. Gillar att gå på stor konsert med symfoniorkester, och gillar ”Nya Klingan” med så kallad världsmusik i P2 på lördagseftermiddagarna, liksom ”Söndagsmorgon i P2”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s