Blötväder med kålpudding

Inte ofta det förutspådda vädret på TV stämmer överens med verklighetens. Åtminstone inte i min verklighet. Det kan ju bero på att vi ofta finner oss bo vid gränsen av någon eländig front. Ibland klarar vi oss, ibland inte. För ett par dagar sedan var det hög och klar luft och vattnet vid tjärnen hade fått en mycket tunn isskorpa under nattens 4 minusgrader. Men idag visar termometern på 7 plus och det har  regnat utan uppehåll sedan i morse. Då kan man ju istället för att klaga på sakernas tillstånd trösta sig med mat. Kålpudding till exempel. Det här är Tina Nordströms jättegoda recept för 4 personer

3/4 medelstort kålhuvud, 2 msk sirap, 1/2 msk ättika (12 %),salt och svartpeppar- 2 hackade gula lökar, 1 dl kokt ris, 1 ägg, c:a 2 dl mjölk, 500 g blandfärs, 1 msk sirap.

Hacka kålen i grova bitar och bryn lite i taget tills den mjuknat och fått gyllenbrun färg. Sätt till sirap, lite  salt, ättika och svartpeppar. Smaka av tills det är fin balans mellan sött och salt. Blanda ihop löken, riset, ägget, mjölken och färsen till en ganska lös smet. Smaksätt med en dryg tsk salt,  peppar, och sirap.

Lägg hälften av kålen i en ugnseldfast form, färsen i ett lager ovanpå, och avsluta med resten av kålen överst. Baka i ugnen runt 50-60 minuter. Känn med en kniv att färsen är fast i mitten. Servera med lingonsylt och eventuellt kokt potatis. Så gott att det inte spelar någon roll om det spöregnar.

Inget för pimplare

Inget för pimplare

blogg9 001

Gott även utan potatis!

 

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Natur, Om mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Blötväder med kålpudding

  1. Åh, kålpudding som är så gott – en lisa för själen en regnig dag ………

  2. skrivsanna skriver:

    Kåldolmar – ett litet hantverk i sig. Bra förslag med kolpudding. Rejält, varmt och gott nu när det där dimmigt råfuktiga vädret gjort entré.

  3. Hehe, på med hatt och rock och fram med pipan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s