Ett längtans konstobjekt

John_William_Waterhouse_The_Lady_of_ShalottJag är inte så hemma i konstvärlden, men jag tycker om att gå på konstutställningar och muséer och njuter av att det finns människor som kan röra vid ens innersta på ett positivt sätt med sina bilder och målningar. Det kan vara en av anledningarna till att jag ofta byter bakgrund på mitt skrivbord här vid datorn. Jag ser mig mätt ett tag på något som tilltalar, och byter sedan ut bilden efter ett par veckor. Ett litet fåtal  ”wallpapers” återgår jag till med jämna mellanrum. Ett exempel är ”The lady of Shalott” av John William Waterhouse. Motivet har anknytning till det gamla viktorianska eposet om Kung Arthur, ett utdrag som behandlar Lady Shalott, instängd uppe i ett torn som hon aldrig kan lämna på grund av en förbannelse. Om hon lämnar tornet dör hon. Indirekt, med en spegel framför sig, kan hon se folk färdas i sina båtar längs floden nedanför, till och från Camelot. En dag far Sir Lancelot, en av huvudfigurerna vid Sir Arthurs hov, förbi tornet i sin båt. Hon vänder sig om och förälskar sig huvudlöst, lämnar tornet och tar sig ner till stranden, till en båt, för att ta sig till Camelot, men när Sir Lancelot ser henne är hon redan död.

Alla åldersstigna epos tycks vara lika sorgliga och föga uppbyggliga, nästan som våra egna gamla skillingtryck. Men den här målningen är något av det finaste jag vet, lite drömsk och mycket fantasieggande,  jag kan sitta och iaktta vissa detaljer både länge och väl. Fundera över vad de betyder, varför de finns där. Och så är hon ju så ljuvligt vacker, lady of Shalott. Åtminstone i den här versionen.

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i konst och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ett längtans konstobjekt

 1. Så fina inlägg du gör ….. och den ovan är verkligen fantasieggande. Vilken vacker textil!

 2. Maskrosen skriver:

  Väldigt vackert och sorgligt

 3. Hum, en luttrad själ låter rommantiken spira, men karaktären dö på slutet.. o:

  • norbergianblue skriver:

   Ja, döden som slutkläm syns mig mer realistisk än de typiska amerikanska, där man ”får varandra på slutet”. Särskilt med tanke på att det förmodligen inte finns någon evig kärlek .Däremot kan man ju med tiden bli evigt beroende av någon. Kanske samma sak?

 4. Döden är alltid sista slutklämmen. Men att sätta likhetstecken mellan beroende och kärlek klingar i dissonans, tycker jag. Beroende hör hemma med rädsla och rädsla är raka motsatsen till kärlek. Passion och förälskelse är ett knepigt stycke för sig som inte heller har med kärlek att göra. De märkliga tillstånden kan kanske snarare ha något gemensamt med beroende och rädsla (att mista) att göra?
  Vad säger du om det, norbergianblue?

  #jag-måste-ju-leva-upp-till-mitt-djupsinniga-bloggalterego. : ) #filosofen

  • norbergianblue skriver:

   Jag är övertygad om att en av kärlekens beståndsdelar är just beroende, som kommer ur vanan att alltid ha någon hos sig, Någon att vakna, leva och somna med. Ofta blir ju en sambo eller make sedan årtionden tillbaka den bästa vän man har. Men av det som det hela började med, förälskelse eller rent av passion finns det nog inte mycket kvar efter 30-40 år. Det som i bästa fall återstår kallar vi kärlek. Du talar om beroende som något sprunget ur rädsla att förlora det man har. Är inte det ganska naturligt? Att vara rädd för att förlora den som står en närmast? Är inte alla det? Nu har det här bara handlat om kärleken mellan två vuxna människor. Det finns ju annan kärlek, på helt andra och ”renare” plan (dvs utan någon form av komplicerande libido) Till exempel den till de egna barnen. Där kan man tala om livslång kärlek, som dessutom är helt ovillkorad. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s