Böcker,böcker böcker!

Hemma igen efter årets bokmässa i Göteborg. Och två saker att komma ihåg för den som nästa år besöker den för första gången. Kurera din eventuella sociala fobi, och sätt på dig ett par vettiga skor! ”My feet are killing me,” som en ung man utropade i vimlet. Det är ett evigt traskande mellan montrarna, det knuffas hit och dit, man får hälarna tilltufsade av barnvagnar, och många slängar i ansiktet och på överkroppen från människor som inte kommer ihåg, att de har en enorm ryggsäck där bak. Men det är mest trevligt, givande, och aldrig annars pratar jag med så många, för mig okända människor som just här. Intresset för litteratur förenar. Och det exploderande intresset för mat och trädgård och alla dessa tv-kockar.  Kända människors ansikten syns överallt i vimlet och ibland vet man inte ens i vilket sammanhang man har sett dem tidigare.

Årets tema var ju Rumänien och skämmigt nog har jag ingenting läst av någon sådan, men han som invigde årets mässa, Mircea Cartarescu, framstod som både varm och sympatisk under en intervju. Inte mycket utgivet av honom på svenska men en titel, ”Nostalgia”,finns översatt sedan 2002, plus det halvt självbiografiska verket ”Orbitór.” i tre delar. Har tyvärr inte ekonomiska resurser att betala för mer än något enstaka seminarium, så det får mest bli gratisprogram i de olika förlagens montrar. Där är ofta  så stimmigt runt omkring, att man missar en del av vad som dryftas. Jag brukar dock inte missa vare sig Jan Guillou eller Leif GW Persson som båda är lika lättsamma och underhållande, fast med allvar i botten.

Om det börjar kännas som om väggarna börjar krypa inpå en från alla håll tar man en paus. Får en stämpel på handen och hoppar på en buss med sikte på lugnet vid vattnet. Ut till himlen och havet, till måsarna och båtarna. Någon timme på en klippa med en kopp kaffe, och hjärtat har sjunkit ner på sin rätta plats igen. Sedan är det åter in till vargarna, och nya friska tag!  Även för oss introverta.

Inget för klaustrofobiker

Inget för klaustrofobiker

Mircea Cartarescu

Mircea Cartarescu

Dessa glasögon!

Dessa glasögon!

Med välanvänd penna

Med välanvänd penna

Oas för nerverna

Oas för nerverna

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om böcker, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Böcker,böcker böcker!

  1. Gabrielle RW skriver:

    Oj oj, trängseln på första bilden är ju helt förfärlig. Jag har inte klaustrofobi men i en sån där folksamling trivs jag inte. Skulle nog också fly till oasen. Bokmässan har jag varit med på en eller annan gång för många år sen och jobbade då i en monter för det forskningsråd där jag var anställd. Fick avlösning ibland så jag kunde knalla runt lite och det var roligt. Men inte minns jag att det var så där hemskt mycket folk. Mässan kanske har blivit större år för år.

    • norbergianblue skriver:

      Ja, den har växt till allt eftersom. Runt 100 000 besökare under de där dagarna. Men första året,1985 var det bara 5000 besökare. Har själv varit med varje år sedan 1988. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s