Nollning

DSC_0007Internatplugget Lundsberg  tycks vara riktigt i blåsväder just nu efter en nollning som spårat ur. Nollning har ju förekommit i alla tider och är väl för det mesta av ganska beskedligt slag. Man får utföra servicetjänster åt de äldre eleverna, bada i fontäner, krypa halvnaken i lera och liknande mer eller mindre förödmjukande sysselsättningar. Men på Lundsberg gick det för långt. Att bränna någon med ett strykjärn så att vederbörande måste få sjukhusvård verkar närmast sadistiskt och måste behandlas som den polissak det är. Nu tror jag att privatinternaten har en särställning, och en alldeles speciell ställning  intar Lundsberg. Journalisten, författaren och f.d. internateleven Agnes Hellström slår huvudet på spiken när hon skriver( citat): Skolorna är en isolerad plats för en utvald grupp som man ska bli en del av och som är väldigt hierarkisk. Du ska brytas ner och sedan formas. I gengäld får man ett livslångt kontaktnät med en mäktig grupp av människor i samhällets topp. (slut  citat)

25 % av lundsbergarna är adliga. Och hittills har man mörkat all kritik och som en tyst överenskommelse löst problemen inom skolan. Men på senare tid har det tillkommit andra elever, ur andra sociala samhällsklasser som inte har anammat de koder som finns. De har inte ”förstått” hur viktig lojaliteten är inom ”familjen”. Överklassens Sopranos.

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nollning

 1. Maskrosen skriver:

  Inga av de aktiviteter du benämner som beskedliga skulle jag ha accepterat att tvingas göra. Aldrig. Frivilligt Ja. Tvång Nej. Varför ska det vara bra att förödmjukas? Det är dumheter. Det finns mängder av sätt att skapa känslor av tillhörighet, sätt där respekten för individen finns kvar.
  Intressant att se vilket namn skolan inkl elever byter till. Ett gyllene 😉 tillfälle nu för driftiga skolentreprenörer som redan ”pratar” överklassens språk.
  Förövrigt har även politiker klubbar för egen beundran och gräddfiler. Vi i den bräkande fårskocken ligger alltid steget efter.Bä-ääää

  • norbergianblue skriver:

   Och att vi alltid ligger steget efter kan ju bero på att vi inte har någon sammanhållning. Vi håller inte varandra om ryggen, när det blåser snålt, snarare tvärtom; där fick den jäveln,han ska inte tro att han är nåt! Om man, som jag, har ”ramlat av ett tattarlass”, så är det evigt underläge. Om det sedan ligger någonting i det gamla uttrycket ”20 % av befolkningen går före och gör något, resten traskar efter och kritiserar”, kanske jag ska låta vara osagt. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s