En omläsning

7bf8e4cb-3ef0-4782-8c30-8f9f5c0e14b1Bokförlaget Modernista  gav för ett par år sedan ut 3 klassiska romaner av Pär Rådström. Har under natten läst om en av dem, Pär Rådströms  ”Sommargästerna”. Hade nästan glömt vilken storartad författare han var, med sin lätta,nästan lite raljerande stil, trots en tung och allvarlig handling. Och när han skildrar ett Stockholm i slutet av 1950-talet, framförallt kroglivet, som han tydligen deltog en hel del i, så framstår det som mycket levande, trots att han ofta nöjer sig med bara ett par meningar. Han skrev inga tegelstenar.

I ”Sommargästerna”, en sorts provisoriska memoarer, sitter han på en ö i skärgården, i färd med att skriva ”den stora romanen”, något i stil med Tolstoys ”Krig och fred”, men det vill sig inte alls, han leds vid sig själv, och träffar i den vevan reklammannen, och förmodligen också dubbelgångaren, Paul Renberg. Efter en gemensam segeltur försvinner Renberg från sin bostad, och författaren påbörjar ett nästan maniskt sökande för att utröna vad som hänt. På vissa ställen i romanen får man nästan uppfattningen att Paul Renberg, som ju har samma initialer som författaren, i själva verket är hans alter ego. Men med tanke på vad som i övrigt tilldrar sig ,så stämmer inte det heller.

Trots att det hela utspelar sig under femtiotalet, så känns både handling och språk som något alldeles nytt, något modernt, som behandlar moderna människors sökande efter sig själva. Det säger en del om Pär Rådströms storhet. Idag framstår det väl tydligare än någonsin att det viktigaste  är att utveckla sin personlighet, bli sedd, ha en betydelse utöver människovärdet.

Pär Rådström levde snabbt och dog relativt ung. Enligt uppgift i DN var han inlagd på sjukhus för observation när han avled, 38 år gammal, av en hjärnblödning 1963.

 

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om böcker och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En omläsning

  1. Tack för din kommentar på min blogg! Blev nyfiken på din blogg. Den är ju jättefin. WordPress gör verkligen att det hela ser väldigt snyggt ut också. Kul att du berättar om en omläsning. Har själv just nu kommit igång med en omläsning av Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset. Den är mycket välskriven, men är ganska tungläst med gammalt språk och mycket namn. Läste den tidigare någon gång på 1970-talet och älskade den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s