Grönt och skönt

Har ju turen att ha en örtträdgård i närheten, dit jag ofta förlägger mina promenader. En sällsam blandning av dofter när man ställer sig på huk för att ta några bilder av härligheten, där det också växer några ettåringar, perenner, och en och annan rosenbuske. Även vanliga nyponrosor doftar faktiskt himmelskt gott, och de finns ju förvildade i mängder. Att njuta av för oss, som inte har egen trädgård.

Tyvärr finns inte namn på, eller upplysningar om, alla växter just i den här lilla örtagården. Fick syn på en speciell sort som jag tycker är jättefin, och som tycks dra till sig både fjärilar och humlor, men någon skylt hittade jag inte. Den växer i alla fall bland andra ätliga örter, så den går säkert att använda på något vis. Vit trolldruva tror jag mig känna igen, med helt underbara, porslinsliknande vita bär. Längs stigen tittade några förskrämda kantareller upp. Torra som fnöske, vi behöver verkligen några ordentliga regndagar, om det ska bli någon svampplockning. Soldyrkarna får ursäkta.2013 blandat 0022013 blandat 0042013 blandat 011

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Natur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Grönt och skönt

 1. Bert Bodin skriver:

  Blomman har jag inget namn på. Men den är misstänkt likt en Vänderot, men med fel form på blomklasen. Fjärilen är med största sannolikhet en silverstreckad pärlemorfjäril.

 2. norbergianblue skriver:

  Du verkar ordentligt hemmastadd i naturen! Vänderot används väl som ett mildare sömnmedel,har ätit Valeriana som jag tror var tillverkat av den växten.:-)

  • Bert Bodin skriver:

   Vänderot innehåller valeriana. Så är det. Men den ser inte riktigt ut som en Vänderot. I alla fall inte till formen. Den som står 7 m från bloggarfönstret har runda klasar.

 3. skrivsanna skriver:

  Vit trolldruva, vilket fint namn på en växt. Kan man använda de bären till något?
  Jag tror att de rosa små blommorna på översta bilden (med fjärilen) tillhör en oreganoplanta och de spetsiga lite gulnade bladen i bakgrunden på samma bild är körvel. Gnuggar/tuggar du på de sistnämnda smakar det lakrits, då är det körvel.

  • norbergianblue skriver:

   Du har alldeles rätt, frågade idag, och det är mycket riktigt oregano. Har man lärt sig något nytt igen. Trolldruvan är helt igenom giftig. Som så mycket annat vackert här i världen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s