SSS

Vad vet jag om svensk nazism under åren strax före och strax efter andra världskriget?Svaret är;knappt något alls.Till viss del för att jag inte tagit reda på fakta själv,jag är ju född ett stycke efter kriget.Men också för att vi i Sverige inte har tvättat vår smusiga byk,inte dragit fram fakta i offentlighetens ljus.Om någon frågat mig under gårdagen vad bokstäverna SSS stod för,så hade jag blivit svaret skyldig.Svenska Segelsällskapet kanske?I det här fallet är det Svensk socialistisk samling,en utbrytargrupp från Svenska Nationalsocialistiska partiet med en överfurir Sven Olov Lindholm i spetsen under hela partiets fortlevnad,från 1933-1950.Symbolen hakkorset byttes tidigt ut mot Vasakärven,och de bruna skjortorna mot blå.

Nu har Magnus Alkarp kommit ut med en bok i ett specifikt ärende,”Fyra dagar i april”,som behandlar SSS riksmöte i Uppsala 1943,ett möte som avslutas med en manifestation vid Uppsala högar.Dit har också tusentals personer kommit som inte delar SSS åsikter och vill stå upp för andra värden.Det hela urartar begripligt nog, och i det läget blir motdemonstranterna anfallna av statspolisen som inkallats från Stockholm.Frågan är varför polisen skjuter över hela skulden på motdemonstranterna.Och varför regeringen sticker  huvudet i sanden.

Det har visat sig att många som var med i partiet senare blev jurister med säte i våra domsolar.Ingen har rannsakats eller ställts till svars.Det ska bli intressant att läsa den här boken från Historiska media.Alkarp

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om samhället och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till SSS

 1. Gabrielle RW skriver:

  Åh, intressant. Tack för boktipset. Jag är som du född efter kriget men kriget var alltid liksom aktuellt när jag var liten. Föräldrarna berättade om beredskapen osv. Min far var reservare och låg ute och bevakade norska gränsen under delar av beredskapen, och min mor arbetade med nåt hemligstämplat som hon höll tyst om hela livet.

  Det finns förstås mycket att läsa om Sverige under kriget. Jag har läst böcker av t.ex. Maria-Pia Boëthius och Henrik Arnstad. Arnstads senaste – om fascismen – har jag just beställt. Häromdan hörde jag honom på Armémuseum hålla föredrag om fascismen. Före föredraget tittade jag på en utställning om Sverige under nazismen, där fanns bl.a. ett Raoul Wallenberg-rum. I ett annat rum satt foton från svenskt 40-tal på väggarna. Jag stannade framför ett foto av ett bokhandelsfönster i Stockholm under början av 40-talet. På skylten stod det nåt i stil med ‘Förbjudet för judar och halvjudar’, eller ‘Judar och halvjudar inte välkomna’ eller liknande. Tänk att det var så, tänk att det förekom! Även i Stockholm… Förfärligt.

  Och så känns det ju verkligen angeläget nu att läsa om och lära sig mer om nazism och fascism när utpräglat nationalistiska och t.o.m. fascistiska partier är på frammarsch lite överallt igen, även i det här landet. Usch!

  • norbergianblue skriver:

   Vi i Sverige har aldrig varit så oskyldiga som vi gärna inbillar oss.Det var ju svenska myndigheter som bidrog till stjärnan som stämplades i judarnas pass.Och hur illa har vi inte betett oss mot vår egen minoritet,samerna.Bara rasbiologernas tilltag med mätningar till och med av intima kroppsdelar.Man orkar knappt ta till sig allting.Men det viktigaste av allt är upplysning,framförallt när det gäller unga människor.Upp i ljuset med den skitiga byken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s