En kaka till nyårskonserten

Här hos oss är det tradition att lyssna på konserten från Wien på nyårsdagen.Vi har bara missat en enda gång,då det blev en aning för mycket av den flytande födan natten före.Till kaffet bakar jag gärna den här chokladkakan,som jag inte vet riktigt var den hör hemma från början.

Ingredienser:4 stora ägg,3 dl strösocker,1 tsk vaniljsocker,125 g mörk block eller vanlig choklad av bra kvalitet,125 g smör,1 dl kaffe,2 dl vetemjöl,2 tsk bakpulver.

Vispa ägg och socker vitt och krämigt.Smält blockchokladen med smöret försiktigt och sätt till kaffet.Vänd ner detta i äggsmeten.Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret och rör ner i smeten.Smörj och bröa en form,26cm i diameter,med löstagbar kant och häll i smeten.Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader runt 40 minuter.(detta är inte någon kladdkaka!)Prova med sticka.Ta ut och låt kallna.

Till tryffelglasyren:2 dl grädde,25 g smör,200 g mörk god choklad,eventuellt en bit vit choklad.Koka upp grädden och smält ner smöret,ta det från plattan och lägg ner chokladen i bitar.Rör slätt,och låt halvstelna runt 10 minuter,Bred över kakan.Riv vit choklad över kakan eller garnera med vad du vill.Vispad grädde och/eller en glasskula är gott till.bilder 2 003

Annonser

Om norbergianblue

arbetsfri,sambo,två vuxna barn+två bonus, fem + två barnbarn, gillar musik,allt mellan Mozart och Rammstein, (undantaget dansbandsmusik) litteratur, teater och att diskutera samhällsfrågor.Plus en och annan konstutställning.
Det här inlägget postades i Om mat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s